Dorsz w panierce i warzywne frytki to połączenie idealne. Frytki możesz zrobić z dowolnych warzyw (najlepiej tych twardszych), a dorsza zamienić na inną chudą rybę np. mirunę.
Smacznie, zdrowo i kolorowo, a całe danie gotowe w około 45 minut.
Składniki (przepis na 2 porcje):
Składniki na frytki warzywne:
Składniki na sos czosnkowy:
1. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni, a blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Przygotowanie frytek:
1. Batat, marchew i pietruszkę obierz i pokrój w dość grube słupki.
2. W misce wymieszaj przyprawy: oregano i bazylię, pieprz i słodką paprykę. Dodaj parmezan starty na tarce oraz oliwę z oliwek.
3. Dodaj pokrojone warzywa i wymieszaj dokładnie rękoma, aż oliwa pokryje je z każdej strony.
4. Warzywa przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz na złoty kolor ok. 20-30 minut w piekarniku na złoty kolor.
Przygotowanie ryby:
1. Koperek posiekaj drobno. Bułkę tartą połącz z koperkiem.
2. Dorsza umyj i osusz na ręczniku papierowym.
3. Oprósz rybę z obu stron pieprzem.
4. Do głębokiego talerza wbij jajko i rozkłóć.
5. Każdy kawałek ryby obtocz najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku i na koniec w bułce tartej z koperkiem.
6. Dorsza ułóż na blasze i skrop olejem.
7. Piecz ok. 10-15 minut.
Przygotowanie sosu czosnkowego:
Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie: 508 kcal; Białko: 31g; Tłuszcze: 17g; Węglowodany: 50g; Błonnik: 14g