Bułeczki maślane z kruszonką

18 marca 2021

Te bułeczki to świetny pomysł na śniadanie, drugie śniadanie lub podwieczorek. Najlepiej smakują świeżo upieczone z dżemem lub powidłami i kawka lub kakao. Mniam!

Składniki na bułeczki (ok. 12 sztuk) :

Bułeczki maślane z kruszonką
  • 600g mąki pszennej
  • 20g świeżych drożdży lub 1 opakowanie (7g) suszonych drożdży
  • 30g cukru
  • 1 jajko
  • 60g masła
  • 220ml mleka
  • sól

Składniki na kruszonkę:

  • 40g mąki
  • 30g drobnego cukru
  • 30g miękkiego masła

Dodatkowo:

  • 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka lub wody

Wykonanie:

  1. Z drożdży zrób rozczyn, czyli: drożdże pokrusz do miski, dodaj odrobinę cukru i trochę ciepłego mleka. Dokładnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia, około 10-15 minut.
  2. Mleko lekko podgrzej, dodaj masło, cukier i odrobinę soli. Mieszaj, aż masło się rozpuści.
  3. Odstaw do przestygnięcia.
  4. Mąkę wymieszaj z rozczynem.
  5. Do przestudzonego mleka dodaj jajko i wymieszaj.
  6. Następnie dodaj mąkę i wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i jednolite.
  7. Wyrobione ciasto przełóż do miski posmarowanej olejem, przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na około 80-90 minut.
  8. Ciasto wyciągnij z miski na stolnicę i ponownie krótko zagniataj. Następnie pokrój na 12 równych kawałków i formuj bułeczki. Układaj na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, i odstaw ponownie na około 20 minut.
  9. Masło na kruszonkę roztop i przestudzone wymieszaj w misce razem z cukrem i mąką.
  10. Bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką.
  11. Piecz bułeczki w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.
Newsletter
Zamknij info
Studio Dietetyki Dorota Mateja
Cześć! Zapisz się na NEWSLETTER i otrzymaj w prezencie darmowy ebook z 10 przepisami na szybkie i proste śniadania
Jestem już subskrybentem
W celu zapewnienia najwyższej jakości usług, ta strona używa cookies. Dowiedz się, jak używamy cookies i jak można zmienić swoje ustawienia.