Te bułeczki to świetny pomysł na śniadanie, drugie śniadanie lub podwieczorek. Najlepiej smakują świeżo upieczone z dżemem lub powidłami i kawka lub kakao. Mniam!
Składniki na bułeczki (ok. 12 sztuk) :
- 600g mąki pszennej
- 20g świeżych drożdży lub 1 opakowanie (7g) suszonych drożdży
- 30g cukru
- 1 jajko
- 60g masła
- 220ml mleka
- sól
Składniki na kruszonkę:
- 40g mąki
- 30g drobnego cukru
- 30g miękkiego masła
Dodatkowo:
- 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka lub wody
Wykonanie:
- Z drożdży zrób rozczyn, czyli: drożdże pokrusz do miski, dodaj odrobinę cukru i trochę ciepłego mleka. Dokładnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia, około 10-15 minut.
- Mleko lekko podgrzej, dodaj masło, cukier i odrobinę soli. Mieszaj, aż masło się rozpuści.
- Odstaw do przestygnięcia.
- Mąkę wymieszaj z rozczynem.
- Do przestudzonego mleka dodaj jajko i wymieszaj.
- Następnie dodaj mąkę i wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i jednolite.
- Wyrobione ciasto przełóż do miski posmarowanej olejem, przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na około 80-90 minut.
- Ciasto wyciągnij z miski na stolnicę i ponownie krótko zagniataj. Następnie pokrój na 12 równych kawałków i formuj bułeczki. Układaj na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, i odstaw ponownie na około 20 minut.
- Masło na kruszonkę roztop i przestudzone wymieszaj w misce razem z cukrem i mąką.
- Bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką.
- Piecz bułeczki w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.